top of page
Ατομική ψυχοθεραπεία

Στη ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ υπάρχει η δυνατότητα να δουλεύουμε μέσω της συνθετικής ψυχοθεραπείας, του ψυχοδράματος, και της συστημικής προσέγγισης ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.

Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει ή ακόμα μας συνοδεύουν καθημερινά αντιδράσεις του σώματός μας που λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες στο να εκφραστούμε λεκτικά.

Πόσες φορές νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε ένα σώμα που δυσκολευόμαστε οι ίδιοι να κατανοήσουμε τις αντιδράσεις του; Ένας κόμπος στον λαιμό που μας εμποδίζει να πούμε τελικά αυτό που μας απασχολεί, να βραχνιάζει ή ακόμα να χάνετε η φωνή όταν προσπαθούμε να υποστηρίξουμε το δίκιο μας, να μουδιάζει το σώμα όταν πρέπει να αποχωρίσουμε από μια κατάσταση ή να μη μπορούμε να σταθούμε με τα δυο πόδια σταθερά στο έδαφος ώστε να την αντιμετωπίσουμε.

Πολλές φορές στην ζωή συμβαίνει να μας συνοδεύει κάποιο είδος τραυματικής εμπειρίας που μπορεί να μας ακολουθεί καθημερινά. Όμως το σώμα μας έχει την δική του ευφυΐα και αντιδρά για να μπορεί ο άνθρωπος να επιβιώνει. Τα κομμάτια που έχουν πληγωθεί χρειάζονται φροντίδα, αγάπη και αποδοχή για να επουλωθούν. Για να ασχοληθούμε με τα σημάδια που μας δίνει το σώμα μας πρέπει να ασχοληθούμε συστηματικά με τον εαυτό μας ως σύνολο.

Σώμα - Ψυχή - Νους

Είναι λοιπόν απαραίτητος ο συνδυασμός της διαλογικής και πολυλογικής θεραπείας, που συνδυάζει μεθοδικά την κίνηση, τις συμβολικές αναπαραστάσεις, τον διαλογισμό, την ζωγραφική, την μουσική και τον χορό ως μεθόδους έκφρασης και τρόπους για να ανακαλύψουμε την ζωτικότητα μας.

Με την ψυχοθεραπεία μπορούμε να πετύχουμε:

• Αγάπη για τον εαυτό μας (αποδοχή)

• Αυτοεκτίμηση

• Εξέλιξη της ταυτότητας μας

• Σωστή οριοθέτηση

• Συναισθηματική ανεξαρτησία

• Ευθύνη για τον εαυτό μας

• Δημιουργία νέων, θετικών εμπειριών

Συνθετική Ψυχοθεραπεία

Βασικές αρχές που την ξεχωρίζουν από άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις είναι:

Η σταθερή θεραπευτική σχέση, με βάση το μοντέλο «ανταπόκριση σε συνεργασία» (Ko- respodenz model), δηλαδή η συνεργασία θεραπευτή/πελάτη, που προϋποθέτει την άμεση νοητικά σύνδεσή τους, σε συναισθηματικό και σωματικό επίπεδο. Αναφερόμαστε εδώ στα μη λεκτικά σήματα που στέλνει ο πελάτης με το σώμα του και η άμεση κατανόηση και ανάλυσή τους μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο.

Η πρακτική βοήθεια με επιστημονικές δημιουργικές τεχνικές και ασκήσεις αποτελεί βασικό κομμάτι της συνθετικής ψυχοθεραπείας. Τις χρησιμοποιούμε για να βοηθήσουμε την έκφραση σε προβληματικές καταστάσεις και για την διαγνωστική διαδικασία. Για παράδειγμα μέθοδοι όπως ζωγραφική, κίνηση, ασκήσεις αναπνοής, τεχνικές χαλάρωσης και συμβολικές αναπαραστάσεις.

Το σταθερό και προστατευτικό πλαίσιο για τη συναισθηματική έκφραση και την κοινωνική αλληλεπίδραση είναι απαραίτητο για τον πελάτη.

Στην συνθετική προσέγγιση, η ερμηνεία του θεραπευτή τίθεται πάντα σαν ερώτηση στην θεραπεία.Βασίζεται αποκλειστικά στην πραγματικότητα του πελάτη και δεν επιβάλλεται ποτέ από τον θεραπευτή σαν δεδομένο στοιχείο.Η ερμηνεία που παρουσιάζεται στο θεραπευτικό πλαίσιο, επαληθεύεται από κοινού, έτσι ώστε η τυχόν λανθασμένη αντίληψη του θεραπευτή να μην αποτελέσει στίγμα για τον πελάτη του και να κάνει αυτόματα την θεραπεία αντιπαραγωγική.

Πηγές και αναφορές που βασίζεται η συνθετική προσέγγιση του H.Petzold

1) ενεργή, ελαστική ψυχανάλυση της Ουγγαρίας (Sandor Ferenczi)

2) θεραπεία Gestalt (F. S. Perls)

3) Ψυχόδραμα (JL Moreno)

4) το θεραπευτικό Θέατρο (V. Ν. Iljin)

5) Θεραπεία σώματος και κίνηση (H. Petzold)

6) συμπεριφορική ψυχοθεραπεία (KANFER, OSTERHUIS)

7) «ανάλυση σώματος του Raknes" (Ο. Raknes), και πολλά άλλα

Η ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ είναι ο μοναδικός συνεργάτης και εκπρόσωπος της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ (Europäische Akademie füe Psychosoziale Gesundheit- Fritz Perls Institut Γερμανίας)

Συστημική – οικογενειακή- κοινωνική Θεραπεία

Στην συστημική οικογενειακή προσέγγιση ο θεραπευόμενος αντιμετωπίζεται ως μέρος του «συστήματος» που ανήκει και συναναστρέφεται. Λόγου χάριν «συστήματα» είναι η οικογένεια, το ζευγάρι, οι συνάδελφοι στον εργασιακό χώρο. Βασική αρχή της συγκεκριμένης προσέγγισης δεν είναι το γιατί ο άνθρωπος συμπεριφέρεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, αλλά οι συνέπειες της συμπεριφοράς μέσα στο «σύστημά» του. Το να τεθούν στόχοι στην θεραπεία αποτελεί βασικό κομμάτι τις διαδικασίας καθώς και το ξεκάθαρο αίτημα του θεραπευόμενου. Η ενσυναίσθηση και η συνεργασία ορίζουν την θεραπευτική σχέση όπως και στην συνθετική ψυχοθεραπεία.

Ψυχόδραμα

Το ψυχόδραμα είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας στο οποίο οι πελάτες ενθαρρύνονται να εκφραστούν μέσα από την δραματοποίηση και παιχνίδια ρόλων. Χρησιμοποιείται η λεκτική και η μη λεκτική επικοινωνία. Είναι μια σειρά από σκηνές που τίθενται σε εφαρμογή, Για παράδειγμα, απεικονίζουν αναμνήσεις συγκεκριμένων εκδηλώσεων κατά το παρελθόν, ημιτελείς καταστάσεις, εσωτερικά δράματα, φαντασιώσεις, όνειρα. Χρησιμοποιείται κυρίως ως μέθοδος ομαδικής εργασίας, στο οποίο κάθε άτομο στην ομάδα μπορεί να γίνει θεραπευτικός παράγοντας για κάθε άλλο μέλος της ομάδας. Αναπτύχθηκε από Jacob L. Moreno. Το ψυχόδραμα έχει έντονα τα στοιχεία του θεάτρου. Βασική λειτουργία του είναι η αύξηση του αυθορμητισμού με έναν επαρκή και λειτουργικό τρόπο. Με το ψυχόδραμα μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί, να αναπτύξουμε νέες λύσεις σε παλιά προβλήματα που μας έχουν κουράσει ή κατάλληλες λύσεις σε νέες καταστάσεις και προβλήματα.

Life Coaching – Integrative Coaching

Το Life coaching βοηθά στην προσωπική εξέλιξη και στην ενδυνάμωση της προσωπικότητας ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες πηγές δύναμης που έχει ο κάθε άνθρωπος μέσα του. Βοηθάει στο να θέσουμε εφικτούς στόχους και να τους πετύχουμε σύντομα αλλά και να φέρουμε εις πέρας δυσκολίες είτε σε επαγγελματικά είτε προσωπικά ζητήματα.

Το Life coaching απευθύνεται σε άτομα που δεν χρήζουν θεραπείας, δεν έχουν καμία παθολογία ψυχολογικής και ψυχιατρικής φύσεως αλλά αποζητούν υποστήριξη.

Tο life coaching προτείνετε σε άτομα που:

- βιώνουν μια μόνιμη στασιμότητα και αποζητούν διέξοδο από αυτήν

- αναζητούν άμεση λύση σε οικογενειακά και επαγγελματικά θέματα

- θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή

- ψάχνουν τα κίνητρα για σοβαρές αποφάσεις

- αποζητούν την αλλαγή

- θέλουν να γίνουν δημιουργικοί

- αποζητούν τις πηγές ενέργειας που ήδη έχουν μέσα τους

Βρες την βοήθεια που χρειάζεσαι

τηλέφωνο 210 68 20 366

κατ'οίκον επισκέψεις πραγματοποιούνται  μόνο σε ειδικές περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.

Ατομική ψυχοθεραπεία

Θεραπεία ζεύγους

Μυραγωγική

Σεμινάρια

shutterstock_13453648.jpg
bottom of page